Werking planten en kruiden

Planten en kruiden worden al duizenden jaren gebruikt voor therapeutische toepassingen. Mensen gebruiken planten en kruiden soms in hun pure vorm door ze bijvoorbeeld te roken of te verdampen. Ook worden er extracten van gemaakt, waardoor er bijvoorbeeld een olie ontstaat dat oraal kan worden ingenomen. Bestanddelen van planten en kruiden worden ook geregeld gesynthetiseerd (in een laboratorium nagemaakt) om in medicatie te verwerken. Kortom, het gebruik van planten en kruiden voor therapeutische doeleinden is niet iets uit een ver verleden of iets dat alleen in bepaalde kringen wordt gedaan. Een verschil met vroeger is wel dat er tegenwoordig veel meer wetenschappelijke literatuur wordt gepubliceerd die de therapeutische toepassingen van planten en kruiden onderschrijft.

 

Actieve bestanddelen en de wetenschap

De complexiteit van sommige kruiden maakt dat zij moeilijke studieobjecten zijn voor de wetenschap. Onderzoekers willen graag de effectiviteit van een (toekomstig) medicijn kunnen toeschrijven aan één of twee werkzame bestanddelen. Als deze kruiden in hun geheel worden onderzocht is dit vaak een onmogelijke opgave, omdat ze wel honderden actieve bestanddelen bevatten. Daarbij blijken deze ingrediënten elkaar vaak ook nog eens onderling te beïnvloeden in hun werking. Zodoende kiezen wetenschappers er meestal voor om de werking van slechts één ingredient per studie te onderzoeken, of hooguit een combinatie van twee. Dit terwijl mensen die ervaring hebben met het therapeutisch gebruik van dit soort producten vaak menen dat hele plantextracten (dus met daarin een heel spectrum aan actieve bestanddelen) beter werken dan een enkele geïsoleerde stof. In de praktijk betekent dit dat de wetenschap ons wel indicaties kan geven over welke bestanddelen effectief zijn, maar dat consumenten tegelijkertijd zelf op zoek moeten naar hun eigen ideale samenstelling.

 

De ideale samenstelling

De meest effectieve samenstelling van een kruid, extract of olie is van verschillende factoren afhankelijk. Zo zijn er individuele verschillen, maar ook de aandoening waarvoor het gebruikt wordt is voor een belangrijk deel bepalend. Contact met andere consumenten kan veel informatie opleveren, maar uiteindelijk is het ook een kwestie van experimenteren totdat u een samenstelling vindt die voor u effectief is.

 

Wat kan New Agro Research voor u betekenen?

Wij willen onze klanten graag helpen door ze van de broodnodige informatie te voorzien. Wanneer u een kruid- of plant(extract) heeft gevonden dat bij u het gewenste effect geeft, kan het vanzelfsprekend zeer behulpzaam zijn om te weten wat de samenstelling van dit product is, bijvoorbeeld voor toekomstig gebruik. Maar ook als u er reeds achter bent welke samenstelling u nodig hebt en u wilt controleren of uw product hieraan voldoet, kan het onderzoek van New Agro Research uitkomst bieden. Tenslotte kan de uitkomst van een onderzoek aanleiding geven om producten met elkaar te vermengen dan wel aan te lengen.