LC-MS-MS

In dit artikel behandelen we één van de twee methoden die we gebruiken om residuen van oplosmiddelen en pesticiden te meten, namelijk LC-MS-MS. Het is handig om eerst te lezen wat HPLC-MS is voordat u aan dit artikel begint. De basis van LC-MS-MS is namelijk gelijk aan die van HPLC-MS. In dit artikel leest u vervolgens over de meerwaarde die LC-MS-MS heeft voor het meten van pesticiden en residuen van oplosmiddelen.

Elders op deze website vindt u ook een artikel over de andere methode die wij gebruiken voor het meten van pesticiden en residuen van oplosmiddelen, namelijk GC-MS-MS.

 

Wat is LC-MS-MS?

De LC in LC-MS-MS, staat voor liquid chromatography, oftwel vloeistofchromatografie. Een variant van deze techniek (HPLC-MS) gebruiken we tevens voor het meten van actieve bestanddelen in planten en kruiden. Elders op deze website vindt je daarvan de uitleg. Hoewel de HP in de afkorting LC-MS-MS is weggelaten wordt er in deze methode wel degelijk ook gebruik gemaakt van high pressure (HP). Het belangrijkste verschil tussen HPLC-MS en LC-MS-MS  is dat er bij LC-MS-MS  een uitgebreidere massaspectrometer wordt gebruikt. De MS die gebruikt wordt bij LC-MS-MS wordt een triple quadrupole MS genoemd. Deze spectrometer bestaat uit drie delen: in het eerste deel vindt al een selectie plaats van moleculen. Hiermee worden er moleculen uit het sample “gefilterd” waar we niet naar op zoek zijn.  In vaktermen noemen we dit een verbetering van de signaal/ruis-ratio. Vervolgens worden de moleculen pas in het volgende deel van de detector beschoten met elektrisch geladen deeltjes (precies zoals we al beschreven bij de uitleg over HPLC-MS). In het derde deel van de detector worden de moleculen definitief gemeten. Doordat er al eerder in het proces een selectie van moleculen is gemaakt ontstaat er een veel helderder beeld van de verschillende componenten.

 

Wat levert LC-MS-MS op?

Met LC-MS-MS kunnen we een grote hoeveelheid pesticiden en componenten van pesticiden meten (enkele honderden). Naast de identificatie kunnen we ook zeer precies vaststellen in welke hoeveelheid deze componenten aanwezig zijn, ook als het maar hele kleine concentraties zijn.

Voor het meten van sommige pesticiden werkt GC-MS-MS beter. Daarom gebruiken wij beide methoden. Na het uitvoeren van GC-MS-MS en LC-MS-MS weet u welke pesticiden en residuen van oplosmiddelen er in uw product aanwezig zijn en kunt u nagaan of uw product schoon en veilig genoeg is voor consumptie.

Lees ook het artikel over GC-MS-MS

 

Klik op onderstaande link voor een overzicht van alle pesticiden die wij kunnen meten.

Overzicht alle pesticiden

3 gedachten over “LC-MS-MS”

Reacties zijn gesloten.